Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Χρήσιμα «κόλπα» αναζήτησης στη μηχανή google

Η μηχανή αναζήτησης της Google είναι ίσως η ισχυρότερη και πιο διαδεδομένη στο διαδίκτυο. Έχει γίνει μάλιστα μέρος της καθημερινότητάς μας, αφού ακόμα και για σχετικά απλές απορίες, ερωτήσεις, αναζητήσεις μας, στο Google καταφεύγουμε πλέον.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η έκφραση «Google it» έχει περάσει ακόμα και στα λεξικά της αμερικανικής και αγγλικής γλώσσας.

Δείτε λοιπόν μερικά χρήσιμα «κόλπα» που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην βασική μηχανή αναζήτησης της Google για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Το πεδίο αναζήτησης είναι και αριθμομηχανή. Πληκτρολογήστε οποιαδήποτε πράξη με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνατε και στον υπολογιστή σας και θα δείτε απευθείας το αποτέλεσμα.

Δοκιμάστε να μετατρέψετε μονάδες μέτρησης από το ένα σύστημα στο άλλο, πληκτρολογώντας ολογράφως αυτό που ψάχνετε.

Χρησιμοποιήστε το πεδίο αναζήτησης ως διαδικτυακό λεξικό. Για να βρείτε τον ορισμό μιας λέξης, πληκτρολογήστε "define:" και τη λέξη που θέλετε.

Μπορείτε αν επιθυμείτε να περιορίσετε τα αποτελέσματα της αναζήτησής σας σε εκείνα που προκύπτουν από ένα και μόνο site. Πληκτρολογήστε τη λέξη/φράση που ψάχνετε, αφήστε ένα κενό και μετά γράψτε "site:" και το όνομα του site.

Χάνεστε στο διαδίκτυο με τις διαφορές στην ώρα κάθε περιοχής; Πληκτρολογήστε "time:" και την περιοχή που σας ενδιαφέρει και θα δείτε αμέσως την ώρα σε εκείνη την περιοχή.

Εκτός από μονάδες μέτρησης, το πεδίο αναζήτησης στο Google μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μετατροπές νομισμάτων.

Εάν επιθυμείτε στα αποτελέσματα μιας αναζήτησής σας να μην εμφανίζονται εκείνα που περιέχουν μια συγκεκριμένη παράμετρο, τότε μετά τη λέξη/φράση που αναζητάτε, πληκτρολογήστε το σύμβολο της αφαίρεσης και την παράμετρο που επιθυμείτε να μην περιληφθεί στα αποτελέσματα. Στο παραπάνω παράδειγμα, βλέπετε μια σύνθετη αναζήτηση για "διαρροή πετρελαίου" χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στα αποτελέσματα όσα αφορούν την εταιρεία ΒΡ.

Για να δείτε αποτελέσματα αναζήτησης για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πληκτρολογήστε το κάτω (Χ) και άνω όριο (Υ) αυτής της χρονικής περιόδου μετά την λέξη/φράση, ως εξής: "Χ..Υ".

Για να βρείτε αποτελέσματα ενός συγκεκριμένου τύπου αρχείου (όπως αρχεία τύπου PowerPoint, Excel, Word κτλ) πληκτρολογήστε μετά τη βασική λέξη/φράση αναζήτησης "filetype:" και τον τύπο αρχείου που επιθυμείτε.

Πληκτρολογώντας το σύμβολο "~" πριν από τη λέξη/φράση που αναζητάτε, θα δείτε αποτελέσματα σχετικού περιεχομένου εκτός από τα βασικά αποτελέσματα που έδινε η αναζήτηση. Στο παράδειγμα, βλέπετε τα σχετικά αποτελέσματα για τη λέξη "space" (διάστημα) και σε αυτά περιέχονται σχετικές παράμετροι όπως "satellite" (δορυφόρος) και "NASA".

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: