Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Πολύ πριν τις ΤΠΕ

Παλιά βιβλία Γεωγραφίας, από έκθεση βιβλίων του Οργανισμού στο Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης. Το ερώτημα είναι αν σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, μπορούμε να εντάξουμε τις ΤΠΕ αποτελεσματικά στα σχολεία μας ή οι πρακτικές μας θα θυμίζουν τα παλιά βιβλία;(που κάποιες φορές ήταν βέβαια προοδευτικά)

2 σχόλια:

Ειρήνη Π είπε...

Κάποτε νιώθεις την ανάγκη να περιεργαστείς ένα αντικείμενο, ίσως και να το καταστρέψεις, για να ανακαλύψεις τη σοφία που κρύβει μέσα του. Οι νέες τεχνολογίες σου παρέχουν έναν "πολιτισμένο" τρόπο για να το κάνεις αυτό.

Είναι όμως και στιγμές που προτιμάς να κλείνεις τα μάτια για να ακούς τη βραχνή φωνή της γιαγιάς να διηγείται το παραμύθι. Κανένα εκπαιδευτικό λογισμικό δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή την γλυκύτητα.

Βλέποντας αυτά τα βιβλία, κάτι μου θυμίζουν από "γιαγιά" και πραγματικά δεν ξέρω αν τα σημερινά με τα χίλια-δυο χρώματα και σχέδια, τα παραφορτωμένα με σχόλια και δραστηριότητες, εξυπηρετούν καλύτερα τη γνώση, από αυτά τα απέριττα παλιά βιβλία.

giorgos basmatzidis είπε...

Καλησπέρα, Ειρήνη

συγνώμη που έλειψα...
Ναι, έχεις δίκιο, είναι όπως τα λες. Κάποιες γλυκύτητες δεν μπορούν να αντικατασταθούν όσες προσπάθειες κι αν γίνονται, πάντα θα είναι προσομοιώσεις. Όσο για τα παραφορτωμένα βιβλία, αυτό είναι μια πικρή αλήθεια.