Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Λογισμικό για τη δημιουργία οικογενειακών δένδρων

Προτεινόμενο λογισμικό: Family Tree Builder
http://www.myheritage.gr/family-tree-builder
Έχει δυνατότητα να καταχωρήσει ατομικά στοιχεία (όπως χρονολογίες, φωτογραφίες, τοποθεσίες κλπ) και να δημιουργήσει από απλά μέχρι σύνθετα οικογενειακά δένδρα.

Το οικογενειακό δένδρο είναι μια μορφή γραφήματος. Η μελέτη των γραφημάτων είναι ξεχωριστός κλάδος των μαθηματικών και τον δημιούργησε ο Euler (Graph Theory). Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που έθεσε ο ίδιος σε άρθρο του ήταν "Οι 7 γέφυρες του Königsberg".

Στο οικογενειακό δένδρο, συνήθως ξεκινάμε από έναν κοντινό πρόγονο (π.χ. έναν προπάππο) και βλέπουμε σε κάθε επίπεδο τις νέες γενεές. Στο πρώτο επίπεδο θα είναι τα παιδιά του, ανάμεσά τους και οι παππούδες μας, στο δεύτερο τα παιδιά των παιδιών του, μεταξύ αυτών και ένας γονιός μας, στο τρίτο η επόμενη γενεά με εμάς και στο τέταρτο επίπεδο βρίσκονται τα παιδιά μας.

Μαθηματικά, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς το ρυθμό εξάπλωσης του δένδρου από γενεά σε γενεά. Δηλαδή, κατά μέσο όρο, πόσα κλαδιά της επόμενης γενεάς φύονται από έναν κλάδο της προηγούμενης. Στα σύνθετα γενεαλογικά δένδρα βλέπουμε και σύνθετες δομές. Άτομα που ίσως θεωρούνται "ξένα" διαπιστώνουμε πως έχουν κοινούς προγόνους.

Συχνά, θέλουμε να γνωρίζουμε τους προγόνους μας, γι’αυτό και κατασκευάζουμε ένα ανεστραμμένο δένδρο με τις "ρίζες μας". Στη βάση είμαστε εμείς, από όπου φύονται δύο κορμοί, οι γονείς μας, στο επόμενο επίπεδο είναι οι 4 παππούδες μας, στο μεθεπόμενο οι 16 προπάπποι μας κοκ. Το ενδιαφέρον σ' αυτό το ανεστραμμένο δένδρο είναι ότι το πλήθος των προσώπων ανά επίπεδο, 1, 2, 4, 16,... είναι δυνάμεις του 2. Δίνεται έτσι η εσφαλμένη εντύπωση ότι τα κλαδιά αυξάνουν καθώς ανεβαίνουμε τα επίπεδα, με άλλα λόγια ότι ο πληθυσμός της γης ήταν πολύ-πολύ μεγάλος στα πρώτα στάδια της ανθρωπότητας. Αυτό όμως γνωρίζουμε πως δεν είναι αληθές. Στην πραγματικότητα, αυτό το δένδρο αρχίζει να συγκλίνει όταν εμφανίζονται κοινοί γεννήτορες μεταξύ των ατόμων. Κάπου μακριά δηλαδή, ο μπαμπάς και η μαμά μας είχαν κοινούς προγόνους.

Είναι ενδιαφέρον ότι πριν τα Χριστούγεννα διαβάζουμε την Ευαγγελική περικοπή με το γενεαλογικό δένδρο του Χριστού: "Αβραάμ εγέννησεν τον Ισαάκ, Ισαάκ δε εγήννησεν τον Ιακώβ..."

Αλήθεια, εμείς, πόσο "βαθειά" μπορούμε να αναζητήσουμε τις ρίζες μας; Δεν έχουμε παρά να αρχίσουμε να καταχωρούμε στο λογισμικό ονόματα για να γίνουμε πιο συστηματικοί σ' αυτήν την αναζήτηση.
Περυσσινάκη Ειρήνη
Μαθηματικός, επιμορφώτρια Β'Επιπέδου

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Ημερολόγιο

Με τη βοήθεια μιας εφαρμογής επεξεργασίας εικόνων ή ακόμη και στο word φτιάξτε ένα ημερολόγιο και περάστε τις δικές σας εικόνες

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Φτιάξτε τα δικά σας παζλ

Μπορείτε από τη διεύθυνση http://www.tibosoftware.com/jppcreator.htm να κατεβάσετε το πρόγραμμα Jigs@w Puzzle Promo Creator, με το οποίο μπορείτα να φτιάξετε παζλ από δικές σας φωτογραφίες. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να εξελληνίσετε το μενού.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Η Τεχνολογία σε μεγάλα κέφια!!

Διαδραστικοί πίνακες διαφόρων ειδών, φορητοί υπολογιστές, τεχνολογικά επιτεύγματα στη διάθεσή μας. Το θέμα είναι πώς θα αξιοποιήσουμε τα εργαλεία αυτά για τη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας.

Διαδραστικός πίνακας SmartBoard

Προσομοίωση διαδραστικού πίνακα(ebeam). Μια φτηνότερη λύση.




Tablet Pc. Λαπτοπ με περιστρεφόμενη οθόνη και δυνατότητα χρήσης ψηφιακής ακίδας αντί του ποντικιού

(Ό,τι είδαμε στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις ΤΠΕ στη Σύρο, 8,9,10 Μαΐου)

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Παρέμβαση στο μάθημα της Γεωγραφίας με χρήση λογισμικού

Στις 26/3/2009 οι μαθητές της Ε΄Δημοτικού του 11ου Δημ. Σχ. Συκεών Θεσσαλονίκης ασχολήθηκαν για ένα διδακτικό δίωρο με το λογισμικό "Κυκλάδες, σταγόνες στο Αιγαίο" που αποτελεί τη διπλωματική εργασία του μεταπτυχιακού φοιτητή Μπασματζίδη Γιώργου και του υποψήφιου διδάκτορα Κομματά Νίκου.
Παραθέτουμε τις σκέψεις των μαθητών-τριών στο τέλος της διαδικασίας:
  • Μάθαμε πού βρίσκονται οι Κυκλάδες, πώς είναι το έδαφός τους
  • Καθώς άκουγα τα προβλήματα των ανθρώπων που ζουν στις Κυκλάδες, ένιωθα πώς ένιωθαν κι αυτοί
  • Μου άρεσε που συνεργαστήκαμε στον Η/Υ, αυτό έγινε για πρώτη φορά και μου άρεσε πολύ
  • Ήξερα κάποια πράγματα για τις Κυκλάδες, αλλά έτσι τα κατάλαβα καλύτερα
  • Συνεργαστήκαμε μεταξύ μας
  • Μου άρεσε γιατί κάναμε κάτι εντελώς διαφορετικό
  • Μας άρεσε αυτός ο τρόπος του μαθήματος, γιατί συνεργαστήκαμε ομαδικά και γνωρίσαμε καλύτερα τις Κυκλάδες
  • Ήταν πολύ ενδιαφέρον το μάθημα, γνωρίσαμε ένα διαφορετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης
  • Το μάθημα είναι πιο ενδιαφέρον, γιατί έτσι κυλάει πιο ευχάριστα η ώρα, είνια πιο εύκολο το μάθημα και με περισσότερες πληροφορίες
  • Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με ένα τέτοιο λογισμικό και μας φάνηκε πολύ ωραίο. Ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε ξανά με κάτι παρόμοιο
  • Ήταν πιο ενδιαφέρον το μάθημα, γιατί δουλέψαμε ομαδικά με τη βοήθεια του υπολογιστή και μάθαμε καινούρια πράγματα
  • Μας άρεσε το μάθημα, επειδή ήταν κάτι διαφορετικό από τα άλλα μαθήματα και ήταν ομαδικό

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Τι θα λέγατε για ένα υγιεινό πρωινό με τη βοήθεια εννοιολογικού χάρτη


Ορισμός εννοιολογικού χάρτη
Ένας εννοιολογικός χάρτης αποτελεί μια γραφική αναπαράσταση εννοιών, όπου κόμβοι αντιπροσωπεύουν τις έννοιες και συνδέσεις τις σχέσεις μεταξύ των εννοιών. Οι συνδέσεις μεταξύ των εννοιών γίνονται με τόξα ή γραμμές και μπορεί να είναι μονόδρομες, αμφίδρομες ή μη κατευθυντικές.
Η τεχνική της εννοιολογικής χαρτογράφησης, αποτελεί ένα διαμεσολαβητικό, γνωστικό εργαλείο που ευνοεί την οικοδόμηση νέων γνώσεων, ενισχύει την αλληλεπίδραση και εμπλέκει τα άτομα σε νοητικές διεργασίες για ανάλυση και κριτική αντιμετώπιση του περιεχόμενου της διδασκαλίας, καθώς και στην οργάνωση και αναπαράσταση της γνώσης τους, λαμβάνοντας υπόψη το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον, (Jonassen, 2000). Η διδακτική αξιοποίηση των λογισμικών εννοιολογικής χαρτογράφησης, αποσκοπεί στην ενεργητική κι αποτελεσματική μάθηση, καλλιεργεί τη δημιουργική και την κριτική σκέψη, την ικανότητα μεταγνώσης, ενισχύει την ομαδοσυνεργατική μάθηση κι αποτελεί εργαλείο επίλυσης προβλημάτων. Αποτελεί επίσης για το δάσκαλο μέσο οργάνωσης και παρουσίασης ενός μαθήματος και είναι αξιόπιστο διαγνωστικό και αξιολογητικό εργαλείο της μαθησιακής διαδικασίας.
("Οι χάρτες εννοιών στο σχολείο", Τζ.Φορτούνη, Ν. Κομματάς κ.ά., εκδ. Ατραπός 2006)